Waterrijk
Logo Logo

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die wij regelmatig krijgen over het kopen van een nieuwbouwwoning. Staat jouw vraag er niet bij? Vul dan het contactformulier in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

We hebben geen resultaten gevonden.
Probeer het nog eens met een andere zoekterm of stel je vraag via chat, mail of telefoon.

Vragen over de financiering

Wanneer moet ik mijn hypotheek rond hebben?

Zodra de bouw van de woning definitief doorgaat, word je door de notaris uitgenodigd om de leveringsakte en hypotheekakte te passeren. Het is verstandig om de hypotheek rond te hebben zodra je in de gelegenheid wordt gesteld de akte te passeren.

Wat als ik mijn hypotheek niet rond krijg, zit ik dan aan de koop vast?

In de koop- en aannemingsovereenkomst zit een ontbindende voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je onverhoopt de hypotheek niet rond krijgt, kun je binnen een periode van 2 maanden na aankoop de overeenkomst ontbinden. Je kunt dit doen door de ontbinding aan te vragen aangevuld met tenminste 2 afwijzingen van geldverstrekkers.

Wanneer start ik met betalen?

Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt voor betaling zorgen door de factuur uit eigen middelen te betalen of deze door te sturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorg dragen voor betaling.

Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?

Ja dat is mogelijk. Het is verstandig om dat zo snel mogelijk aan de notaris door te geven. Dit in verband met het inplannen van de afspraak voor het passeren van de aktes.

Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?

Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris. 

Wat is bouwrente?

Als je later in een project instapt dan betaal je rente over de reeds vervallen termijnen tot aan de datum van overeenkomen van de koop- en aannemingsovereenkomst. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt bouwrente genoemd en is niet fiscaal aftrekbaar. 

Wat is transportrente

Dit is de rente berekend vanaf datum overeenkomen of zoveel later als vastgesteld in de koop- en aannemingsovereenkomst tot aan de datum van het passeren van de leveringsakte. Het percentage van deze rente is in de overeenkomsten vastgesteld. Deze rente wordt transportrente genoemd en is wel fiscaal aftrekbaar.

Ik heb nog een woning te verkopen, zijn er voor mij mogelijkheden om dubbele lasten te voorkomen?

Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker. De dubbele maandlasten zijn wel fiscaal aftrekbaar met een maximum van 2 jaar.

Vragen over het gebied

Wat wordt de sfeer van het gebied?

Waterrijk is een nieuwbouwplan met een dorps karakter en een grote variëteit aan woningen in authentieke stijjl. Het ontwerp van Waterrijk is geïnspireerd op de typische bebouwing van een boerenerf. Om het dorpse karakter te versterken staan de verschillende woningtypen door elkaar heen, waardoor pleintjes ontstaan. De woningen worden omgeven door water en natuurlijke oevers met rietstroken en mooie knotwilgen.

Is er openbaar vervoer in de omgeving?

Ja, vanuit Oosthuizen gaan rechtstreeks buslijnen naar Purmerend, Hoorn en Amsterdam. Met de bus ben je in ongeveer 3 kwartier in Amsterdam. In Hoorn of Purmerend zijn NS-stations waar je de trein kunt nemen.

Waar kan ik informatie vinden over Oosthuizen?

Meer informatie over Oosthuizen, en over de voormalige gemeente Zeevang, is te vinden op de website van de gemeente Edam-Volendam: www.edam-volendam.nl 

Welke voorzieningen zijn er voor scholen en kinderopvang in Oosthuizen?

In Oosthuizen is een openbare basisschool, Het Kraaiennest. Ook in de omliggende dorpen (Beets, Middelie en Warder), op enkele minuten van Oosthuizen, zijn basisscholen. Voortgezet onderwijs wordt aangeboden op de scholengemeenschap De Triade in Edam en Don Bosco College in Volendam.  In Oosthuizen zijn 3 locaties voor kinderopvang.

Welke sportvoorzieningen zijn er in Oosthuizen?

De gemeente Edam-Volendam heeft een rijk sportleven met circa 50 sportverenigingen. In Oosthuizen is een tennisvereniging, een schaatstrainingsgroep, een volleybal- en een voetbalvereniging.

Zijn er in de directe omgeving al voorzieningen zoals winkels en horeca aanwezig?

Ja, restaurant én bruin café De Gier & De Krijger, bruin café Ans en Piet (ook voor lunch en diner), snackbar Seevanck en afhaal- en bezorgrestaurant Pizza Center Maestro.

Wat wordt er naast het project gebouwd? Omliggende bebouwing?

Naast fase 1c wordt er in Waterrijk niets gebouwd. De woningen van fase 1a en 1b zijn reeds opgeleverd.

Waar kan ik me inschrijven om op de hoogte te blijven van het gebied?

Je kunt je op deze website inschrijven als belangstellende. Per mail word je dan op de hoogte gehouden van alle nieuwe informatie.

Vragen over de wijk

Hoeveel nieuwe woningen worden er in de wijk gerealiseerd?

In waterrijk fase 1a, b en c worden in totaal 49 woningen gerealiseerd.

In fase 2a komen 23 woningen. 

Komen er ook huurwoningen in het woningaanbod? Zo ja, wie is de verhuurder?

Nee, er komen geen huurwoningen in Waterrijk.

Kan ik beter een bestaand huis of een nieuwbouwhuis kopen?

Een nieuwbouwhuis is een huis zonder zorgen waar je geen omkijken naar hebt. Alles is nieuw, alles doet het. Op bijna alles zit garantie en onderhoudskosten heb je de eerste jaren vrijwel niet. Daar komt bij dat je een nieuwbouwhuis ook nog eens helemaal kunt aanpassen aan je eigen wensen. Meer voordelen van nieuwbouw

Zijn er ook starterswoningen gepland?

Ja

Kan ik mijn auto voor de deur parkeren?

Ja, parkeren voor de deur is mogelijk in Waterrijk.

Is er straks genoeg plek om dicht bij huis te parkeren?

Ja, er zijn parkeerplekken genoeg.

Is/blijft parkeren gratis?

Ja in Waterrijk is en blijft parkeren gratis.

Komen er nieuwe wegen in de wijk?

Ja, er komen nieuwe wegen naar en door de wijk.

Komt er ook een speeltuin of speelweide?

Ja in Waterrijk is een speelveldje voor de jeugd.

Hoeveel en wat voor soort woningen komen er in de wijk?

In Waterrijk komt een grote variatie aan woningen in authentieke landelijke stijl. Er zijn ruime vrijstaande woningen en villa's, 2 onder 1 kapwoningen, maar ook starterswoningen een eengezinswoningen.

Wanneer start de verkoop van het project?

Fase 1c van het nieuwbouwplan is verkocht.
Fase 2a is in voorbereiding. (23 woningen).

Hebben de woningen een tuin? Wat is de ligging en wat zijn de afmetingen?

Iedere woning heeft een tuin, de afmeting en zonligging verschilt per woning. Kijk hiervoor bij de woningspecificaties van het betreffende bouwnummer.

Is er al een vergunning om de woningen te bouwen?

Ja, de woningen in de 1e fase zijn reeds in aanbouw.

Hoe lang duurt de bouw en wanneer worden de 1e woningen opgeleverd?

De bouw van fase 1c is gestart in 2016. Gemiddeld duurt de bouw van een project 1 tot 1,5 jaar. Als de bouw voorspoedig loopt, kunnen de 1e woningen in het 4e kwartaal van 2017 worden opgeleverd.

Zijn er al brochures beschikbaar?

Ja, de brochure is te downloaden op deze website onder de bouwnummers en dan het kopje downloads.

Vragen over de woningen

Wie verkoopt de woningen?

Waterrijk wordt ontwikkeld door BPD Ontwikkeling BV, de verkoop gaat via de makelaar.

Welke makelaar is bij het project betrokken?

De verkoopmakelaars van Waterrijk zijn Hoekstra & Van Eck en Sopar Makelaars.

Is woning X (in fase Y) nog beschikbaar? Ik wil graag een optie op deze woning, kan dat?

Als je vragen hebt over de beschikbaarheid van jouw favoriete huis neem gerust contact met ons op. Je kunt ons bellen, chatten of mailen. De status van een bouwnummer (in optie, vrij of verkocht) kun je ook op de website zien bij het woningaanbod. In de meeste gevallen is ook de kavelkaart geactiveerd waar je de status kunt achterhalen.

Wanneer gaat fase 2a in verkoop?

De verwachting is dat wij begin 2018 met de verkoop van fase 2a kunnen starten. 

Kan ik een bezichtiging inplannen?

Het is mogelijk om de locatie te bezichtigen. Een deel van de wijk is reeds opgeleverd, waardoor je de sfeer van de wijk kunt proeven. De nog beschikbare woningen zijn nog niet gebouwd en dus (nog) niet te bezichtigen.

Ik heb de start verkoop gemist, kan ik alle informatie ontvangen?

Alle informatie wordt ook online beschikbaar gesteld. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de brochure, de bouwtekeningen, de meerwerklijsten etc. Op de website kun je op je gemak nog eens alles nalezen en zelfs downloaden als je dat wilt.

Wie bouwt de woningen?

De woning wordt gebouwd door de aannemer. Je sluit de aannemingsovereenkomst ook met deze partij. Tijdens de bouw is deze aannemer jouw aanspreekpunt.

Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in te delen?

Ja, er zijn mogelijkheden om de woning aan te passen naar eigen wens. Dit geldt overigens meer voor de indeling en het afwerkingsniveau dan de buitenkant van de woning. De aannemer beoordeelt of de gewenste aanpassing past bij het bouwplan en/of deze niet in strijd is met de normen waaraan de woning moet voldoen. De kopersadviseur van de aannemer adviseert je in dit traject. 

Wanneer kan ik bij de kopersadviseur van de aannemer terecht?

Direct na aankoop, indien opdracht is gegeven om met de bouw te starten.

Zijn er al prijzen bekend voor meerwerkopties?

Op de prijslijst komen de grote (koop-beslissende) opties te staan. Hierop staan bijvoorbeeld de prijzen voor een uitbouw, dakkapel, dakramen etc. Tijdens het verkoopgesprek ontvang je de volledige optielijsten.

Wordt de woning opgeleverd met een keuken?

Nee. Je kunt zelf een keuken uitzoeken bij een eigen leverancier.

Is er een gasaansluiting in de woning?

Ja.

Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?

Ja, de woningen worden opgeleverd met een complete badkamer en toilet. De details worden opgenomen in de verkoopdocumenten, die vanaf het moment dat de verkoop start beschikbaar zijn.

Mag ik de woning ook helemaal casco kopen?

In overleg met de aannemer is het vaak mogelijk om de woning casco te laten opleveren.

Waar kan ik de plattegronden van de woningen downloaden?

Als de plattegronden gereed zijn dan zullen deze op de website geplaatst worden bij de bouwnummers.

Welk energielabel heeft de woning?

Alle nieuwbouwwoningen hebben energielabel A, dit is het meest gunstige label en staat voor een duurzame en energiezuinige woning.

Overige vragen

Wanneer wordt gestart met de bouw?

De bouw van fase 1c is gestart in 2016. Fase 2 moet eerst nog in verkoop.

Is er overlast te verwachten van de bouw?

Wellicht zal de bouw enige overlast opleveren

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling/Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heb je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl www.woningborg.nl. 

Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg/SWK.

Wanneer ontvang ik het garantiecertificaat?

Na de oplevering van de woningen worden de garantiecertificaten verstrekt.

Van wie koop ik de woning?

De grond koop je van BPD Ontwikkeling BV; je sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?

In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?

De inschrijfperiode sluit circa 1 a 2 weken na de start verkoop. Vervolgens kijken we naar het aantal inschrijvingen voor het project. De toewijzing vindt plaats op basis van de 1e voorkeur van een bouwnummer. Met andere woorden, als er slechts 1 belangstellende (bijvoorbeeld) bouwnummer 1 als 1e voorkeur heeft opgegeven wordt bouwnummer 1 aan de desbetreffende belangstellende toegewezen. Zijn er meerdere belangstellenden die de eerste voorkeur voor bouwnummer 1 hebben, dan zal er tussen deze belangstellenden geloot worden om te bepalen wie het bouwnummer krijgt toegewezen.

Deze procedure wordt op alle bouwnummers toegepast. Als er bouwnummers zijn die niet als 1e voorkeur zijn opgegeven, wordt er gekeken hoeveel belangstellenden (die nog geen bouwnummer toegewezen gekregen hebben) het desbetreffende bouwnummer als 2e voorkeur hebben opgegeven. Zodra dit slechts één belangstellende betreft wordt dit bouwnummer toegewezen.

Zijn dit ook meerdere belangstellenden, dan wordt er weer geloot om te bepalen aan wie het bouwnummer wordt toegewezen. Bovenstaande procedure wordt herhaalt totdat alle bouwnummers zijn toegewezen. Om zoveel mogelijk kans te maken is het raadzaam om zoveel mogelijk voorkeuren aan te geven.

Als ik een optie neem, zit ik dan direct aan de woning vast?

Na het informatieve gesprek met de makelaar waarin de (concept) contractstukken ter bestudering zijn overhandigd, volgt een periode van circa een week waarin je vragen kunt stellen. Na deze periode kun je aangegeven over te willen gaan tot aankoop van de woning en heb je derhalve een optie. Deze optie is vrijblijvend. 

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn. 

Wat is een 'optie' op een bouwnummer?

Na het informatieve gesprek met de makelaar waarin de (concept) contractstukken ter bestudering zijn overhandigd, volgt een periode van circa een week waarin je vragen kunt stellen. Na deze periode kun je aangegeven over te willen gaan tot aankoop van de woning en heb je derhalve een optie. Deze optie is vrijblijvend. 

Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog bedenktijd?

Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.

Wat betekent koopsomindicatie?

Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie. Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.

Moet ik nog rekening houden met extra kosten die ik moet betalen als ik een woning koop?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.

Online een huis kopen? Kan ik dan nog wel met een 'echt' persoon spreken?

Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken met een echt persoon. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoe je jouw huis koopt. Volledig online, gedeeltelijk online of uitsluitend via persoonlijk contact. Alles kan niets moet. Aan jou de keus.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?